Dropshipping voor leveranciers: wat je moet weten

Dropshipping voor leveranciers: wat je moet weten

Het aantal webshops dat gebruikmaakt van de strategie van dropshipping is gestegen. Dit businessmodel is dan ook steeds populairder geworden. Deze ontwikkeling biedt mooie kansen voor leveranciers en groothandelaren. Als leverancier ben je scherp op ontwikkelingen in de markt en wil je weten waar de kansen liggen. Dropshipping kan voor jouw bedrijf een mooie kansen bieden om je afzetmarkt uit te breiden en meer consumenten kennis te laten maken met jouw producten. In dit artikel laten we je kennismaken met de voordelen en de aandachtspunten van dropshipping voor leveranciers. Ook laten we je zien hoe je al in een paar stappen een start maakt met het aanbieden van dropshipping aan jouw klanten.

De voordelen

Voordat je als leverancier dropshipping gaat aanbieden aan je klanten, wil je natuurlijk eerst weten wat de voordelen voor jou zijn. We hebben deze voordelen even voor je op een rijtje gezet.

Schaalbaarheid

Het is als bedrijf belangrijk dat je jouw activiteiten makkelijk kunt aanpassen aan de vraag. Hierbij kun je denken aan de verkoop en de afhandeling van orders. Bij een opschaling van de productie wil je jouw klanten het liefst nog steeds een goede kwaliteit bieden. Met dropshipping is dit makkelijk te realiseren, de processen zijn namelijk geautomatiseerd. Op deze manier kunnen product(data) en daarnaast ook de order(data) gemakkelijker worden verstuurd.

Laagdrempeligheid

Diverse e-commercepartners hebben het verbinden van webwinkels met leveranciers een stuk eenvoudiger gemaakt. Hierdoor kun je als leverancier makkelijker zakendoen met webshops en samen het logistieke proces afstemmen. Een eigen dropshipping webshop beginnen, is zo een stuk eenvoudiger en het maakt de keuze om een webshop te starten makkelijker. Doordat het het beginnen van een webshop laagdrempeliger maakt, kunnen deze nieuwe webshops dus ook eerder bij jou als leverancier terechtkomen. De leverancier kan daarnaast middels dropshipping de verkoop een flinke boost geven zonder hier grote investeringen voor te hoeven doen.

Groter bereik

Door als leverancier ook dropshipping aan te bieden, vergroot je jouw afzetmarkt. Je geeft meer bedrijven en tegelijkertijd meer consumenten de kans kennis te maken met jouw producten.
Hiermee vergroot je je bereik. Dit kan resulteren in meer omzet.

Beginnen met dropshipping

New business

Er zijn mogelijkheden om samen met de dropshippingpartner(s) waarmee je samenwerkt nieuwe producten in de markt te zetten en zo meerwaarde voor de klant te creëren. Je kunt bijvoorbeeld iets innovatiefs creëren of een product onder je eigen merknaam uitbrengen.

Risico’s spreiden

Het is als ondernemer nooit slim om op één paard te wedden, dit creëert afhankelijkheid en is daarmee een groot risico.  Als jouw enige afnemer failliet gaat of het elders zoekt, ben je in één klap je hele inkomstenstroom kwijt. Met dropshipping kun je als leverancier schalen in individuele aantallen. Door aan dropshippers te leveren, creëer je kleine financiële stromen per winkel. Je kunt aan zoveel winkels leveren als je wilt en al die kleine financiële stromen tellen dus al gauw op tot een grote totale omzet.

Een rekenvoorbeeld:

1 webwinkel verkoopt 3 orders per dag à 15 euro per product. Dat is per maand 1350 euro omzet. Stel je hebt 10 shops aangesloten, dan kom je al op 13.500 euro per maand. Ga maar na als je 100 shops hebt!

Klanttevredenheid

Als jij als groothandel diverse diensten aanbiedt aan jouw klanten, is de kans dat er iets van het aanbod bij hen aansluit groter. Door dus ook dropshipment toe te voegen aan de geleverde diensten, kun je beter aan de wensen van klanten voldoen.

De aandachtspunten

Naast voordelen kent dropshipping ook enkele aandachtspunten. Als je weet op welke zaken je alert moet zijn, kun je hier beter op inspelen en vergroot je je kans op succes met dropshipping.

Standaardisatie

Standaardisatie heeft tal van voordelen. Het maakt werkprocessen meetbaar en verbetert de snelheid en kwaliteit ervan. Daarnaast stelt het je in staat een continue kwaliteitsniveau te kunnen
garanderen. Zorg dus dat je de werkprocessen in kaart brengt en deze zo inricht dat je een continue kwaliteit kunt waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan standaardisatie van logistiek,
verkoop, marketing of automatisering. Maar ook de support of de klantenservice kan gestandaardiseerd worden.

Logistiek op orde

Hier komt het belang van standaardisatie terug. Wanneer jouw werkprocessen gestandaardiseerd zijn, waarborg je de kwaliteit hiervan. Dit geldt ook voor de logistieke werkprocessen. Is jouw logistiek niet op orde en komen orders bijvoorbeeld te laat of helemaal niet aan bij de consument, dan schaadt dit de reputatie van de webwinkel. Grote kans dat de webwinkel liever met een andere leverancier in zee gaat als dit vaker voorkomt.

Betrouwbare support

Het is belangrijk dat zowel leveranciers als dropshippers een goede klantenservice hebben omdat dit bijdraagt aan de klantervaring. Zorg dus dat je goed te bereiken bent en medewerkers
verstand van zaken hebben. Bekijk voor jezelf of je de juiste capaciteit hebt om vragen te beantwoorden of dat het inrichten van een supportteam handiger is. Bij een supportteam is standaardisatie ook belangrijk. Als de klant van medewerkers verschillende antwoorden krijgt, komt dit de betrouwbaarheid niet ten goede. Zorg voor goed geïnformeerde medewerkers. Een training voor je medewerkers kan hierbij helpen.

Leverancier worden?

Webshopimporter sluit jou snel en gemakkelijk aan.

Gemiddeld sluiten ieder jaar we voor iedere dropshipleverancier 15 tot 20 nieuwe webshops aan!

Getting started in 3,2,1…

Wil je nou als leverancier ook graag dropshipping gaan aanbieden, maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Webshopimporter helpt je op weg. Je kunt je in twee stappen bij ons registreren bij zodat je jouw producten aan webwinkels kunt gaan aanbieden. Maar allereerst is het belangrijk dat er een aantal zaken zijn geregeld.

Voorbereiding

1. Logistiek en datafeed

Om gegevens up-to-date te houden is het belangrijk dat producten en orders dagelijks naar alle dropshipping klanten worden gesynchroniseerd. Voor deze automatische synchronisatie moet een datafeed beschikbaar worden gesteld.

2. Platformondersteuning

Zorg dat je een webwinkelplatform hebt. Webshopimporter ondersteunt de volgende platformen: Magento, Lightspeed, CCV shop, Woocommerce en Shopify. Mocht je een ander platform
gebruiken, dan kunnen we je tegen meerkosten aansluiten op 1 van deze platforms.

3. Toegang tot of aanleveren CSV-, XML-, of API-data

CSV/XML/API data kunnen uit een ERP-systeem komen of uit een webshop. Zorg ervoor dat Webshopimporter de technische documentatie aangeleverd krijgt van het ERP-systeem of toegang heeft tot de data.

leverancier dropshipping

4. Offerte bespreken

Voordat we aan de slag gaan om het aanbieden van dropshipping aan jouw klanten mogelijk te maken, zullen we de offerte bespreken. De financiële voorwaarden stemmen we tijdens een online meeting af. Wij vragen een commissiepercentage voor de opzet van de infrastructuur en eenmalige implementatiekosten.

5. Materiaal uitwisselen

Ten behoeve van de samenwerking is het gewenst dat we ondersteunend materiaal met elkaar uitwisselen en elkaar te vernoemen op de eigen websites.

Aanmelden bij Webshopimporter

Zijn de bovenstaande zaken op orde? Dan kun je je gemakkelijk in twee stappen registreren bij Webshopimporter en jou producten aan diverse webwinkels gaan aanbieden. Het gaat om de volgende stappen:

Stap 1: Maak een productdatafeed beschikbaar

Een belangrijke basis voor dropshipment is het aanleveren van een goede datafeed. Deze kan dan worden aangeboden aan dropshippers en door hen worden gebruikt voor hun webwinkel. In een
datafeed zitten productdata (bijvoorbeeld een artikelnummer, titel, prijs of omschrijving). Het bestand mag worden aangeleverd in CSV- of XML-formaat. Indien er een webservice beschikbaar is,
kan Webshopimporter deze over API koppelen.

Stap 2: Aanmelden bij Webshopimporter

Om producten te kunnen gaan aanbieden aan webwinkels zul je je eerst moeten aanmelden bij Webshopimporter. Wij lezen een productdatafeed in zodat deze te distribueren is naar diverse webwinkelplatformen. Daarna kan de dropshipper met behulp van onze apps gemakkelijk de feed importeren. Het resultaat is dat de producten in zijn of haar shop staan en dat de voorraden,
prijzen, afbeeldingen en andere gegevens automatisch worden geüpdatet in de shops.

Meer informatie?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over het aanbieden van dropshipping als leverancier? Hiervoor kun je altijd bij ons terecht, we helpen je graag! Als je hieronder je gegevens achterlaat, nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.