Dropshipping leverancier vinden. Waar moet ik op letten?

Hoe vind ik een dropshipping leverancier? Waar moet ik op letten?

Een betrouwbare leverancier vinden: een belangrijke factor voor succes bij dropshipping. Het hele logistieke proces besteed je namelijk uit aan deze partij. Je hebt geen controle over de staat en de verzending van producten, maar de klant kijkt jou er wel op aan als het niet naar wens verloopt. En ook al verstuur je de producten niet zelf naar de klant, jij blijft wel aansprakelijk. Een geschikte leverancier vinden en het maken van goede afspraken tussen beide partijen is dan ook cruciaal voor het succes van je dropshipping webshop. Maar hoe kies je nou een betrouwbare leverancier, waar let je op en welke afspraken zijn handig om te maken? In dit artikel laten we zien hoe je te werk kunt gaan en waar je op kunt letten om een geschikte leverancier voor je webshop te vinden.

Er zijn diverse manieren om een dropshipping leverancier te vinden:

  1. Gebruikmaken van dropshipping directories
  2. Via voorgeselecteerde dropshippingpartners die aangesloten zijn bij jouw webwinkelsoftware of e-commerceaanbieder
  3. Zelf op onderzoek uitgaan

1. Dropshipping leveranciers vinden via dropshipping directories

Wil je een betrouwbare dropshipping leverancier vinden, dan kan gebruikmaken van dropshipping directories je een hoop tijd besparen. Dropshipping directories zijn websites die je toegang geven tot vele gescreende en gewaarmerkte dropshipping leveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan SaleHoo en WordwideBrands. Vooral als beginner is het gebruik hiervan aan te raden omdat je zo het risico dat je een malafide partij kiest, uitsluit. Er zijn kosten verbonden aan het gebruikmaken van dropshipping directories en ook zijn de leveranciers die genoemd worden niet altijd de voordeligste. Toch is het aan het raden als beginner.

2. Via webshopsoftware-aanbieders of e-commercepartners

Er zijn meerdere partijen die je kunnen helpen aan betrouwbare dropshipping leveranciers. Zo hebben de meeste webwinkelsoftwareaanbieders integraties met meerdere door hen goedgekeurde leveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lightspeed en CCV Shop. Ook Webshopimporter heeft integraties met meerdere leveranciers die uitgebreid gescreend zijn. Hierbij kun je verzekerd zijn van een betrouwbare leverancier. Wil je vanuit een webwinkelaanbieder direct leveranciers vinden, neem dan een kijkje in de Lightspeed app store , Shopify app store of de CCV Shop app store.

dropshipping leverancier vinden

3. Zelf een dropshipping leverancier vinden

Wanneer je nog een beginner bent en nog niet veel ervaring hebt met dropshipping, kun je beter via dropshipping directories of webwinkelaanbieders zoeken naar een geschikte leverancier. Zelf op zoek gaan naar een leverancier is een tijdrovende optie en het vergt wat ervaring, je wilt immers wel weten of je met een goede partij in zee gaat. Het op onderzoek uitgaan geeft je wel de kans om kennis te maken met minder bekende leveranciers die een betere prijs aanbieden dan de gevestigde orde. Het lastige bij het zoeken van leveranciers is dat veel leveranciers of groothandels niet goed te vinden zijn. Omdat hun doelgroep bestaat uit (web)winkels hebben ze er geen belang bij om goed vindbaar te zijn voor particulieren. Je zult dus even op onderzoek uit moeten wil je een goede dropshipping leverancier vinden.

Manieren om met leveranciers in contact te komen:

  • Evenementen en vakbeurzen bezoeken: Leveranciers promoten hun producten vaak niet online, maar bijvoorbeeld op beurzen. Een dropshipping leverancier vinden? Breng eens een bezoekje aan een beurs.
  • Slimmer zoeken op Google: Zoek hierbij niet op productnamen, maar op de productcategorie en dan ‘leverancier’ of ‘groothandel’ erachter. Dus bijvoorbeeld ‘cosmetica groothandel’.
  • Vakfora bezoeken: Op deze fora kun je andere webwinkeleigenaren vragen met welke leveranciers zij samenwerken en of ze nog andere leveranciers kennen. Ook gebruiken leveranciers deze fora om in contact te komen met potentiële afnemers.
  • Brancheorganisaties benaderen: Vaak zijn leveranciers aangesloten bij een brancheorganisatie. Je kunt deze organisaties contacteren en vragen welke van hun leden leveren aan webwinkels.

dropshipping leverancier vinden

Maar waar let je dan op bij het kiezen van een leverancier? We hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet. Wil je een goede dropshipping leverancier vinden en niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Doe er je voordeel mee!

Heb je te maken met een echte groothandel?

Vaak zijn de traditionele groothandels niet zo goed in marketing en ze zijn dus vaak moeilijker te vinden. De kans is groot dat je bij het zoeken, stuit op zogenaamde groothandels die eigenlijk niet meer zijn dan tussenhandelaren. Maar hoe stel je vast of je met een echte groothandel te maken hebt? Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten:

  1. Als je eerst moet inloggen of een account moet aanmaken met je bedrijfsgegevens, weet je dat je goed zit. Kan iedereen zomaar bestellen zonder dat er gecheckt wordt of ze te maken hebben met een legitiem bedrijf? Dan heb je niet te maken met een groothandel.
  2. Betrouwbare leveranciers vragen niet om maandelijkse servicekosten. Wel zullen er kosten per bestelling zijn. Deze kosten betaal je voor de verpakking en de verzending.
  3. Een leverancier die dropshipping aanbiedt, zal jou niet vragen om een minimum afname. Bij dropshipping is het juist voordelig dat je geen producten op voorraad hebt. Wel wil een leverancier of groothandel op jou kunnen vertrouwen en er kan om vooruitbetaling worden gevraagd.

Ontzorging

Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat de betreffende leverancier het gehele logistieke proces voor zijn rekening neemt. Zo heb jij hier geen omkijken naar en kun je je bezighouden met bijvoorbeeld de marketing van je webshop.

Capaciteit

Je wilt jouw klanten niet teleurstellen omdat een leverancier jouw tempo niet aankan. Van tevoren wil je dus weten of de leverancier producten onbeperkt op voorraad heeft en of deze een grote werkdruk aan kan. Als jij wilt opschalen, wil je dat een leverancier hierin mee kan bewegen.

Marges

Niet geheel onbelangrijk: je wilt er wel wat aan kunnen verdienen. Wil je een passende dropshipping leverancier vinden, dan is het wel belangrijk dat deze jou redelijke marges kan bieden. Je kunt hierover ook onderhandelen, daar kijkt een leverancier niet gek van op. Je kunt hierbij bijvoorbeeld vermelden dat de afzet van de leverancier online flink zal stijgen vanwege de grote expertise die jij hebt.

Assortiment

Het is voordelig als jouw leverancier meerdere productcategorieën aanbiedt. Als jij op een later moment je assortiment wilt gaan uitbreiden dan kun je namelijk gewoon bij je huidige leverancier terecht en hoef je geen andere erbij te zoeken. Daarnaast is het fijn als  jouw leverancier vernieuwend is, de markt in de gaten houdt en inspeelt op nieuwe trends met het assortiment. Heb je jouw leverancier echter via een e-commercepartner gevonden, dan is een extra leverancier vinden en toevoegen een koud kunstje. Deze bedrijven hebben namelijk integraties met meerdere op betrouwbaarheid gescreende leveranciers. Zo heeft Webshopimporter een ruim aanbod aan diverse leveranciers.

Opties voor synchronisatie

Een belangrijk punt is dat leveranciers opties bieden voor de synchronisatie van producten. Vaak wordt gebruik gemaakt van CSV-bestanden (bevat gegevens als titel, prijs, omschrijving, et cetera) alleen levert dit de webwinkel veel handmatige werkzaamheden op en kost dit dus veel tijd. Daarnaast zijn productdata op deze manier niet altijd up-to-date. Sommige leveranciers bieden meer technische mogelijkheden aan zoals een API om de synchronisatie te automatiseren of kant-en-klare oplossingen zodat webshops en leveranciers gemakkelijk kunnen worden verbonden. In dit geval werken leveranciers vaak samen met een softwarepartner. Zo werkt ook Webshopimporter samen met diverse leveranciers. Een dropshipping leverancier vinden waarbij je zowel van een goede betrouwbaarheid als van een snelle integratie bent verzekerd? Dan kies je voor een leverancier via Webshopimporter. Daarnaast ben je altijd verzekerd productdata die up-to-date zijn.

Altijd jouw productdata up-to-date?

Wij helpen jou met de synchronisatie van jouw product- en leveranciersdata. We’ve got the tools for you!

Verzending

De klant wil zijn of haar bestelling het liefst zo snel mogelijk in huis hebben. Het is dus fijn als de leverancier de orders zo snel mogelijk verwerkt. Daarnaast is ook de betrouwbaarheid van de bezorgdienst belangrijk. Je kunt daarom eens kijken met welke bezorgdienst de leverancier samenwerkt en er wat reviews van deze bezorgdienst op natrekken. Je kunt bij één of meerdere leveranciers een proeforder plaatsen om te kijken hoe snel je bestelling wordt geleverd, of de communicatie goed is en of je krijgt wat je hebt besteld.

Retourvoorwaarden en service

Sommige dropshipping leveranciers nemen de retouren op zich, anderen ook niet. Kijk hier goed de leveringsvoorwaarden van de betreffende leverancier op na en maak duidelijke afspraken. De consument mag namelijk gebruikmaken van het herroepingsrecht en dan moeten de producten wettelijk gezien worden teruggenomen. Dat een leverancier geen producten retour neemt, is hiervoor geen excuus, dan moet jij dat als webshop regelen. Het idee van dropshipping is juist dat je geen voorraad hebt, dus dit wil je liever niet. Zorg dus dat je van tevoren duidelijkheid hebt over of jouw leverancier ook de retouren regelt.

dropshipping leverancier vinden

Productinformatie en foto’s

Het is heel fijn als de leverancier productinformatie, specificaties en productfoto’s heeft. Al is het niet aan te raden om de productomschrijvingen van de leverancier over te nemen, dit is namelijk niet altijd informatie die voor jouw klant interessant is en daarnaast is het ook niet goed voor je SEO-resultaten. Wel kan jij uit de teksten halen wat je nodig hebt er je eigen draai aan geven. Fotomateriaal van de leverancier is wel zo fijn omdat je zelf de producten niet op voorraad hebt en zo snel van start kunt.

Kwaliteit van producten

Voor je recensies is het wel fijn als producten van goede kwaliteit zijn. Het kan daarom geen kwaad om de producten die je verkoopt eerst zelf gezien te hebben. Je zou van elk product er één op voorraad kunnen houden. Deze producten kun je ook weer gebruiken als je zelf foto’s wil maken voor je website of je socials of bij het beantwoorden van vragen van klanten. Op het gebied van kwaliteit moet je daarnaast extra alert zijn op producten die niet uit Europa komen. Alle producten die je hier verkoopt, moeten namelijk aan de Europese veiligheidseisen voldoen. Bij uit Europa geïmporteerde producten kun je de producent aansprakelijk stellen indien er iets mis is met het product. Wanneer het product niet in Europa is gemaakt, is degene die het product geïmporteerd heeft aansprakelijk, jij dus. Je wilt dus van tevoren weten of producten voldoen aan de gestelde kwaliteits- en veiligheidseisen. Wil je een passende dropshipping leverancier vinden, dan is dat iets om rekening mee te houden.

Een geschikte dropshipping leverancier vinden: wij helpen je

Nu weet je via welke wegen je een dropshipping leverancier kunt vinden en waar je op moet letten wanneer je zelf op onderzoek uitgaat. Heb je verdere vragen over het vinden van een leverancier of over de leveranciers waar Webshopimporter mee samenwerkt? Of wil je ook een betrouwbare en passende dropshipping leverancier vinden? Neem gerust contact met ons op, we helpen je altijd graag.