White label en private label dropshipping: wat past bij jou?

White label en private label dropshipping: wat past bij jou?

In een eerdere blogpost hebben we de voordelen en de aandachtspunten van dropshipping al eens onder de loep genomen. Een aandachtspunt bij dropshipping is dat de concurrentie tussen aanbieders groot kan zijn en de winstmarges laag. Het is dus super belangrijk om je te onderscheiden in de markt. Een lucratieve manier om dit te doen is door producten onder een eigen merknaam te verkopen. Hier zijn verschillende modellen voor. Zo kun je ervoor kiezen om white label of private label producten uit te brengen. Beide lenen zich uitstekend voor dropshipping. We zullen hier behandelen wat beide modellen inhouden en wat de voordelen en aandachtspunten zijn.

White label

White labeling wil zeggen dat producten die de producent of leverancier standaard produceert of levert, worden verkocht onder jouw merknaam. De producten worden dus enkel voorzien van jouw eigen label. Meerdere dropshipping webshops kunnen hierbij hetzelfde product onder een ander label verkopen.

Voorbeeld:

Je hebt een webshop met natuurlijke cosmetica. Je wilt graag een shampoo onder je eigen merk uitbrengen, maar hebt geen tijd, zin of geld om het hele product te ontwikkelen. Je vindt een leverancier met een assortiment aan natuurlijke cosmetica. Hun natuurlijke shampoo kunnen ze voor jou voorzien van een eigen label, deze kan je vervolgens in je webshop verkopen. 

White labeling kent meerdere voordelen, we noemen er hier een paar.

Voordelen

 • Je bespaart tijd en geld die je in de ontwikkeling van een product moet steken omdat het product al bestaat. Alleen jouw label hoeft er nog op.
 • Vaak worden white label producten direct door de fabrikant verkocht en betaal je lage groothandelprijzen.
 • De gepercipieerde waarde van het product neemt toe, oftewel in de beleving van de klant heeft hetzelfde product met eigen label een hogere waarde dan datzelfde product zonder gepersonaliseerd label. Je zorgt er dus voor dat je je onderscheidt van je dropshipping concurrenten die producten van de leverancier zonder eigen label verkopen.

White labeling kent ook zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten er hier een paar op rijtje.

Aandachtspunten

 • De branding opties zijn beperkt. Je bent afhankelijk van de mogelijkheden die de leverancier heeft die het label of de verpakking met jouw design creëert.
 • Je kiest uit de producten die de leverancier te bieden heeft, er is geen mogelijkheid om iets unieks te creëren of zaken als ingrediënten aan te passen.
 • De concurrentie kan pittig zijn, aangezien meerdere dropshipping aanbieders dezelfde producten verkopen, ook al is het onder een andere naam

Bij white labeling onderscheid je je dus al meer dan met het standaard aanbieden dropshipping artikelen die niet zijn voorzien van jouw merk. Het product zelf is wel bij meerdere aanbieders te krijgen, maar ditzelfde product met jouw merknaam verkoop alleen jij. Je onderscheid je dus al meer. Als je je nog meer wilt onderscheiden en de concurrentie nog meer buiten spel wilt zetten, is private label dropshipping het overwegen waard.

white label dropshipping

Private label

Bij een private label creëert de fabrikant of leverancier exclusief een product voor de klant volgens zijn of haar wensen. De klant verkoopt vervolgens onder zijn of haar merknaam. Ook private label leent zich uitstekend voor dropshipping. Waar bij white label meerdere webshops hetzelfde product kunnen verkopen, maar dan onder hun eigen merknaam, is dit bij een private label niet het geval. Het product is helemaal uniek en jij bent dan ook de enige die dat exacte product verkoopt. Bij white label heb je als webwinkel enkel de controle over het label dat op het product komt, private label daarentegen geeft je de mogelijkheid om meerdere aspecten van het product aan te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleur, maat of de samenstelling van een product. Het gehele product is dus uniek.

Voorbeeld:

Je hebt een webshop met natuurlijke cosmetica. Je wilt graag een shampoo uitbrengen onder je eigen merknaam, maar je wilt ook een eigen formule voor het product ontwikkelen. Je vindt een leverancier die jouw shampooformule kan produceren of jullie komen samen tot een passende formule voor de shampoo en een passend design voor de verpakking. Het resultaat is een unieke nieuwe shampoo met een verpakking en een label naar jouw wens. 

We zetten de voordelen van een private label even op een rijtje.

Voordelen

 • Je kunt het product naar jouw wens samenstellen en zelf specificaties zoals ingrediënten, kleur et cetera bepalen. Hierdoor is het product helemaal jouw eigen creatie.
 • Het heeft een positieve uitwerking op de loyaliteit van je klanten. Lokaal geproduceerde producten genieten tegenwoordig vaak de voorkeur. Wanneer klanten het product bij jou bestellen en het bevalt, is de kans groot dat ze bij je terugkomen als jij de enige bent die het aanbiedt.
 • Niet te vergeten: hogere marges. Met een private label kunnen de producten competitiever worden geprijsd en nemen de winstmarges toe. De bruto winstmarges zijn vaak wel 25 tot 30% hoger voor private labels dan voor producten van het merk van de fabrikant.

Ook bij een private label zijn er zaken waarmee je rekening moet houden. We noemen hier wat aandachtspunten.

Aandachtspunten

 • Bij het ontwikkelen van private label producten is een minimumafname verplicht, je zult dus een voorinvestering moeten doen. Ook gaat er tijd en moeite zitten in de ontwikkeling van een product.
 • Soms kan een webshop de plank misslaan door private label producten af te nemen waarvan men niet goed weet of er vraag naar is of niet. Als blijkt dat het product niet goed verkoopt, blijf je met een hele voorraad zitten. Deze is lastig te verkopen wanneer het private label producten betreft en geen merkproducten. Marktonderzoek doen is dus essentieel voordat je een nieuw product uitbrengt.
private label VehGro
Private label en white label dropshipping bij VehGro

Kies je voor white label of private label?

Nu vraag je je misschien af: welke vorm past dan het beste bij mijn situatie? Heel begrijpelijk, aangezien zowel private label als white label hun voordelen en aandachtspunten kennen en beide modellen zich goed lenen voor dropshipping. Er zijn hierbij vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen welke vorm het beste bij jouw situatie past. We doorlopen deze hier.

1. Heb je een uniek idee?

Wil je vrij zijn om jouw eigen product tot in de details te creëren en wil je jouw creativiteit in de vrije loop laten? Dan is een private label een goede keus. Hierbij heb je namelijk de vrijheid om het product naar wens samen te stellen en jouw custom-made verpakking te creëren. Bij white label heb je minder controle over het product, je kunt het niet tot in detail aanpassen. Kun je een white label product naar je wens vinden om onder jouw eigen naam te verkopen? Dan zit je met white label prima.

2. Hoeveel tijd en moeite en geld wil/kun je investeren?

Zowel de kosten als de hoeveelheid tijd en moeite die je moet investeren, liggen hoger bij een private label dan bij een white label. Ontwerpen, produceren, branding en marketing: een uniek resultaat kost wat tijd en moeite. Ook moet je kijken hoeveel geld je op voorhand kunt investeren, aangezien je vrijwel altijd een voorinvestering moet doen bij een private label. Houd hier dus rekening mee. Een White label daarentegen brengt lagere kosten en minder tijd en moeite met zich mee.

3. Hoeveel waarde hecht je aan de branding van je product?

Een private label kent voordelen ten opzichte van een white label als het aankomt op branding. Je hebt tijd en geld geïnvesteerd in research en development van je product en in de marketing. Dit werkt in je voordeel als het aankomt op de productprijs. Je creëert meer vertrouwen en geloofwaardigheid met je merk, dit is op termijn winstgevender. Maar daar moet je wel wat voor doen. Het creëren van een merkidentiteit kost nou eenmaal tijd, maar kan wel een nichepubliek aantrekken. Met een white label product kun je daarentegen sneller de markt betreden. Echter, omdat meer aanbieders hetzelfde product aanbieden onder een andere naam, zijn de producten min of meer identiek aan die van de concurrent. Het vergt dan ook meer werk om je als merk te onderscheiden. Aangezien je geen aanpassingen aan het product kunt doen, zul je je op de branding van je webshop en de beleving moeten focussen. Bij white labeling staat de branding van je webshop dan ook meer centraal dan de branding van de producten. Ook kan je gaan concurreren op prijs, maar die factor is makkelijk aan te passen en meer concurrenten zullen dat dan ook doen. Wil je je ook echt op productniveau onderscheiden en echt een sterke merkidentiteit opbouwen die een nichepubliek aantrekt? Kies dan voor private label. Wil je snel de markt betreden en vind je de branding opties die een white label biedt prima? Kies dan voor white label.

4. Heb je veel/weinig ervaring met e-commerce?

Voor zowel een private label als een white label is het wel noodzakelijk dat je wat weet van e-commerce. Ben je nog niet zo ervaren, dan is white label een minder risky optie dan private label. Als je aan de slag gaat met je eigen white label producten kun je gaandeweg meer ervaring opdoen die je later eventueel kunt inzetten voor een ambitieuzer private label project.

Heb je jezelf deze vragen gesteld? Misschien heb je dan al een idee welke variant het beste bij jou past, misschien ook nog niet. Wil je meer informatie over white label of private label? Webshopimporter helpt je verder.

Wil je meer informatie over white label of private label? laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.