De kracht van dropshipping en waar je op moet letten

De kracht van dropshipping en waar je op moet letten

E-commerce is booming, de afgelopen jaren kunnen we niet om de groei van de online markt heen. Het aantal webshops groeide de afgelopen jaren elk jaar opnieuw en consumenten gaven de afgelopen jaren elk jaar op rij meer uit aan online aankopen (Thuiswinkel.org, 2021). Eén van de strategieën die wordt gebruikt in e-commerceland is die van dropshipping, maar wat is dat? 

Wat is dropshipping

Wellicht heb je wel eens van de term gehoord, maar wat houdt het nu precies in? Bij dropshipping verkoop je producten via je webshop zonder deze zelf op voorraad te hebben. De producten worden rechtstreeks door de groothandel of leverancier naar de klant gestuurd en jij verkoopt ze als het ware door. Over de verkochte producten ontvang je een marge. Het dropshipping proces is visueel weergeven in onderstaande afbeelding. 

Dropshipping-proces

Eerlijke dropshipping

Er wordt nog wel eens foutief beeld van dropshipping geschetst. Wellicht heb je weleens wat gelezen over webshops die artikelen van AliExpress tegen hoge prijzen aanbieden of waarbij producten vaak niet eens aankomen bij de klant. Dit wordt daar dan aangeduid als dropshipping. Hoewel deze bedrijven gebruikmaken van de strategie van dropshipping, is dit niet de essentie ervan. Dropshipping is online verkopen zonder voorraad, niets meer, niets minder. Als je dit op de juiste manier aanpakt, benadeel je jouw klanten niet.

Work for it

Dropshipping wordt daarnaast nog wel eens neergezet als een manier om makkelijk en snel veel geld te verdienen. Dropshipping is een goed businessmodel voor een succesvolle webshop, maar geen gouden formule om slapend rijk te worden. Je moet er wat voor doen en het op de juiste manier aanpakken. We lichten hier dan ook niet alleen de voordelen uit, de aandachtspunten zijn misschien nog wel belangrijker. Wil je weten hoe je het opzetten van een dropshipping webshop in zijn werk gaat? Bekijk dan ook even het stappenplan in de brochure over dropshipment.

De voordelen

Waarom zou ik met dropshipping beginnen? Dat is waarschijnlijk één van de dingen die je als eerste wilt weten. De dropshipping strategie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het klassieke webshopmodel. We hebben ze hier op een rijtje gezet. 

Minimaal risico en ruimte voor experimenteren

Allereerst kun je met een relatief laag risico een eigen webshop beginnen. Het is niet nodig om eerst een voorraad aan te leggen en je hoeft vooraf dus geen grote investeringen te doen. Doordat je daarnaast het logistieke proces uitbesteedt, hoef je geen opslagruimte te huren en geen personeel aan te nemen voor het inpakken en verzenden van producten. Ook loop je geen inkooprisico omdat je de leverancier pas betaalt wanneer er iets wordt verkocht in je shop. Hierdoor is het ook mogelijk te experimenteren met diverse producten en te kijken welke producten aanslaan. 

Less stress

Doordat je het logistieke proces uitbesteed, bespaar je jezelf een hoop geregel en kopzorgen. Alle zaken die komen kijken bij het runnen van een eigen magazijn zijn niet jouw zorg. Je hoeft je niet bezig te houden met de verzending en het bijhouden van de voorraad. Daarnaast hoef je voor het logistieke gedeelte geen personeel aan te nemen, dat bespaart je een hoop geregel. De retouren worden daarnaast meestal door de leverancier geregeld en dat is dus weer een zorg minder. Let op: dit geldt niet voor alle leveranciers dus check altijd even de leveringsvoorwaarden van jouw leverancier. 

Blij klantenbestand

Met dropshipping ben je flexibeler en kun je meer experimenteren met je aanbod. Op deze manier kun je jouw klanten een divers productaanbod voorschotelen. Zo is de kans groter dat de klant het gewenste product in jouw webshop vindt. Resultaat: een betere klantervaring. 

Meer tijd voor marketing

Omdat je het logistieke gedeelte uitbesteedt, houd je tijd over om je te richten op marketing van je webshop, en dat is zeker geen onbelangrijk onderdeel! Stel een goede marketingstrategie op voor je bedrijf en gebruik een marketingmix die is afgestemd op jouw doelgroep. Dit is tevens het onderdeel waar je je creativiteit helemaal op los kunt laten. Denk bijvoorbeeld aan een poll op Instagram stories voor meer engagement of YouTube-video’s waarin je jouw doelgroep voorziet van nuttige uitleg over de producten.

Working from anywhere

Nog een voordeel is dat je eigenlijk vanaf elke plek in de wereld aan jouw business kunt werken, je bent niet aan een plaats gebonden. Reis jij dus graag de wereld over of ben je gewoon graag flexibel? Dan sluit dropshipping daar perfect op aan. Zolang je een laptop, internet en een werkplek hebt, kun jij aan de slag!

warehouse dropshipping supplier

Aandachtspunten

Naast voordelen zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je met dropshipping wilt gaan beginnen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

 

Afhankelijkheid leverancier

Als dropshipper ben jij verantwoordelijk voor de levering en de kwaliteit van de producten. Doordat je het logistieke proces uit handen geeft, heb je hier alleen zelf geen controle over. Je bent in deze dus afhankelijk van de leverancier. Als deze het logistiek niet op orde heeft, lijdt jouw klanttevredenheid daaronder. Zorg dus dat je een betrouwbare leverancier kiest en dat je goede afspraken maakt. Hierbij kun je denken aan door Webshopimporter persoonlijk goedgekeurde leveranciers als VehGro en Van der Meer

Klanttevredenheid

Waar dropshipping kansen biedt voor de klanttevredenheid, kan je er ook juist de mist mee ingaan. Als je leverancier het logistiek niet op orde heeft of de producten zijn van slechte kwaliteit, dan heeft dit negatieve gevolgen voor jouw klanttevredenheid. Daarnaast is er niets zo irritant als een slecht tot niet bereikbare klantenservice. Als je blije klanten wilt, zorg dan dat je een leverancier hebt waar je van op aankunt en dat je een goed bereikbare klantenservice hebt waar medewerkers verstand van zaken hebben. Bekijk hierin zelf of je het alleen of met een enkele medewerker af kan of dat je een klantenservice moet inrichten. 

Jezelf onderscheiden

De concurrentie tussen dropshipping aanbieders is vaak groot en de winstmarges kunnen laag zijn. Het is dus belangrijk om jezelf te onderscheiden. Dit kan door niet voor een generiek product te kiezen, maar voor een niche. Dat is een afgebakend en specifiek marktsegment met vaak weinig concurrentie. Een nog effectievere manier van jezelf onderscheiden, is door middel van een private label. Hierbij breng je producten onder jouw eigen merknaam op de markt. Jij bent dus ook de enige die dat exacte product verkoopt terwijl niet private label producten door elke dropshipper kunnen worden verkocht. 

Informatie management

Het is belangrijk om altijd real-time inzicht in de productvoorraad te hebben. Bij dropshipping is het automatiseren van voorraadwisselingen en voorraadbeschikbaarheid dan ook wenselijk. Dit zorgt voor tijdsbesparing en het reduceren van fouten. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat een klant iets bestelt wat niet op voorraad is en je deze teleur moet stellen. Hier komt software voor productsynchronisatie handig van pas. Hiermee worden de voorraden van je toeleveranciers automatisch geüpdatet. Webshopimporter biedt hier complete oplossingen voor zodat jij er geen omkijken meer naar hebt.

Jouw product- en leveraciersdata altijd up-to-date?

We've got the tools for you!

 Heldere afspraken

Volgens Ictrecht is een aandachtspunt bij dropshipping wel dat je als webwinkel juridisch aansprakelijk en verantwoordelijk blijft richting de consument. Dat de producten rechtstreeks van de leverancier komen en je deze dus niet gezien hebt, maakt niet uit. Om vervelende situaties te voorkomen, is het dan ook belangrijk om goede afspraken te maken met jouw leverancier. Maak bijvoorbeeld afspraken over het retour nemen van producten. De consument kan gebruik maken van zijn of haar herroepingsrecht en als webshop dien je de producten retour te nemen. Ook als de leverancier geen retouren accepteert, dien je dit te regelen. Zorg dus dat je hier van tevoren met je leverancier afspraken over hebt gemaakt anders blijf je met producten zitten. 

Is dropshipping iets voor mij?

Door de laagdrempeligheid is dropshipping voor veel starters een goede strategie om een eigen webshop te beginnen. Het kent lagere risico’s, biedt ruimte om te experimenteren en het scheelt veel geregel en zorgen. Als je de aandachtspunten in gedachten houdt en hierop inspeelt, kan het een leuke inkomstenbron opleveren. Wanneer ga jij starten?

Bronnen:

Lightspeed (z.d.) Dropshipping voor beginners [Brochure]
Webwinkel vakdagen (2017). Waarom dropshipping?! [Brochure].
https://www.dutchcowboys.nl/online/8-voordelen-van-dropshipping
https://www.ictrecht.nl/blog/de-meest-voorkomende-valkuilen-bij-dropshipping