Beginnen met dropshipping in 8 stappen: de basis guide

Beginnen met dropshipping in 8 stappen: De basis guide

Dropshipping, oftewel producten via jouw webshop verkopen zonder deze op voorraad te hebben, het kent meerdere voordelen. Deze hebben we samen met de aandachtspunten eerder uitgelicht in een blogpost. Ben je overtuigd van de voordelen en wil je zelf gaan beginnen met dropshipping? Dan hebben we wat voor je! Dit artikel vormt de ultieme gids waarmee jij in een mum van tijd jouw eigen dropshipping webshop hebt opgezet. In 8 stappen werken we van businessplan naar het inrichten van jouw webshop en marketing toe. Zo leiden wij jou stapsgewijs naar een succesvolle start van jouw webshop en ga jij vliegend van start! Na het lezen van dit artikel weet je welke stappen je moet doorlopen als je wilt beginnen met dropshipping.

Beginnen met jouw dropshipping webshop in 8 stappen

1. Businessplan en marktonderzoek

Elk goed zakelijk verhaal begint met een businessplan. Als je wilt gaan beginnen met jouw dropshipping webshop is dit dan ook belangrijk. Hierin kijk je onder andere naar de markt, stel je bedrijfsdoelstellingen op en maak je een marketingplan. Een belangrijk onderdeel van je businessplan is marktonderzoek. Hiermee kun je een inschatting maken van de grootte van de markt die je wilt gaan bedienen, leer je jouw ideale klant kennen en ontdek je wat de concurrentie doet. Wellicht kom je er zo achter dat de markt die je in gedachten had niet zo aantrekkelijk is. Wanneer veel concurrenten hetzelfde product verkopen en de vraag niet is toegenomen, is het verstandiger je op nicheproducten in plaats van op generieke producten te richten. Een niche is een afgebakend en specifiek marktsegment met vaak weinig actieve andere spelers (Online marketing Agency, z.d.). Als je je hiermee weet te onderscheiden van de concurrentie is de kans op succes veel groter. Goede dropshipping niches zijn bijvoorbeeld filmattributen voor social media (denk aan TikTok) en milieuvriendelijke producten.

2. Inschrijving bij KvK en zakelijke rekening

Wanneer er sprake is van ondernemerschap dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Kort samengevat ben je een ondernemer als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen met de bedoeling om winst te maken. Er kunnen echter nog wat uitzonderingen zijn, op de website van de Kvk vind je dan ook de specifieke criteria. Als je het serieus wilt aanpakken met je webshop, is die inschrijving vaak gewoon nodig. Daarnaast wordt ondernemen zonder Kvk nummer wel lastig aangezien je geen zakelijke rekening kunt openen. Dit is wel aan te raden, zo houd je zakelijk en privé gescheiden en kun je makkelijker je inkomsten en uitgaven verantwoorden wanneer je gaat beginnen met dropshipping.

Beginnen met dropshipping

3. Kies een betrouwbare dropshipping leverancier

Jouw klanttevredenheid valt of staat voor een groot deel met de keuze voor een leverancier. Wanneer de leverancier de logistiek niet op orde heeft of de producten van slechte kwaliteit zijn, zullen er vroeg of laat negatieve reviews van je webshop volgen. Ook al lever je zelf de producten niet, jij bent en blijft nog altijd verantwoordelijk en aansprakelijk voor de levering en de kwaliteit van producten. Je wilt dus zeker een betrouwbare leverancier wanneer je gaat beginnen met dropshipping. Het is dan ook belangrijk dat je jouw leverancier zorgvuldig uitkiest en dat je goede afspraken maakt. Bij Webshopimporter zijn diverse leveranciers aangesloten waarbij je verzekerd kan zijn van een goede betrouwbaarheid. Voorbeelden hiervan zijn VehGro (biologische voeding) en Shots (intimiteitsartikelen).

4. Domeinnaam registreren en hosting regelen

Wanneer je wilt gaan beginnen met jouw dropshipping webshop, heb je een domeinnaam nodig. Bedenk een domeinnaam die gerelateerd is aan de termen waar mensen vaak op zoeken binnen jouw markt. Bekijk daarnaast of deze nog beschikbaar is en registreer je domeinnaam. Ook moet je een hostingpakket aanschaffen dat aansluit op het door jou gekozen Webwinkelplatform.

5. Kies je webshopplatform

Als je wilt gaan beginnen met een dropshipping webshop heb je een e-commerceplatform nodig. Hierbij heb je keuze uit een closed-source-platform of uit een open-sourceplatform. Een open-source-platform zoals Magento geeft veel vrijheid, de webshop is volledig aan je wensen aan te passen. Heb je hiervoor niet de technische kennis in huis, dan zal je het uit moeten besteden of je kiest voor een closed-source-platform. Alles is hierbij al vooraf ingesteld en je kunt zelf basisaanpassingen doen. Je kunt snel aan de slag en je hebt een systeem dat vrijwel altijd goed functioneert. Dit is perfect voor de beginner. Je hebt hierbij keuze uit bijvoorbeeld Lightspeed, Shopify en CCV Shop. Deze hebben een ruim aanbod van beschikbare elementen waar een webshop ruimschoots genoeg aan heeft.

6. Regel de klantenservice

Wees voorbereid op vragen van klanten bij het beginnen van je dropshipping webshop. Zorg allereerst dat je goed bereikbaar bent, niets is namelijk vervelender dan een onbereikbaar bedrijf als je als klant met vragen of klachten zit. Zorg daarnaast dat jij en medewerkers kennis van zaken hebben zodat klanten goed kunnen worden geholpen. Om de support wat te ontlasten, is een FAQ op je website aan te raden. Ook bestaat er bepaalde software waarmee je de klantenservice kunt ontlasten. Soms kan het prettig zijn om de klantenservice (gedeeltelijk) uit te besteden. Zorg in dit geval wel dat je voor een betrouwbare partij kiest die tevens affiniteit heeft met jouw productgroep.

7. Koppeling met leverancier en importeren productdata

Als je wilt beginnen met dropshipping vereist dat een real-time beeld van wat er in de logistieke keten gebeurt, denk aan up-to-date productgevens en voorraden. Om deze data te kunnen uitwisselen, zijn koppelingen nodig. Er moet er een koppeling tussen je gekozen leverancier en je webshop tot stand worden gebracht. Vervolgens kan de productdata geïmporteerd worden naar jouw webshop. Webshopimporter kan je hierbij helpen. Met deze oplossing voeg je gemakkelijk jouw leverancier toe, importeer je jouw producten en houd je de data up-to-date.

Wil jij ook het maximale uit jouw webshop halen wanneer je begint met dropshipping?

Wij helpen jou met de synchronisatie van jouw product- en leveranciersdata

8. Richt je webshop in

Nu is het tijd om jouw webshop wat meer body te geven. Veel webwinkelsoftware zoals Lightspeed, Shopify en CCV Shop zijn gebruiksvriendelijk en niet moeilijk om mee te werken als je wilt beginnen met dropshipping. Denk bij het inrichten van je webshop aan duidelijke productfoto’s en pakkende beschrijvingen. Vergeet ook niet je website te optimaliseren voor zoekmachines. Een platform als Lightspeed biedt veel mogelijkheden om je website hierin te optimaliseren.

9. Marketing

Doordat je bij dropshipping het logistieke gedeelte uitbesteedt, bespaar je tijd. In deze bespaarde tijd kun je je op zaken als marketing richten. Een mooie webshop is leuk, maar als mensen hem niet weten te vinden, schiet het natuurlijk niet op. Door marketing op de juiste manier in te zetten, kun jij succesvoller beginnen met dropshipping. Je brengt zo jouw webshop onder de aandacht bij de doelgroep en vergroot je naamsbekendheid en online zichtbaarheid. Allereerst is een marketingplan aan te raden, zoals ook bij stap 1 naar voren kwam. Op deze manier kun je op een onderbouwde manier aan de slag en heb je een leidraad. Om online goed zichtbaar te zijn, is het van belang dat je goed vindbaar bent en dat je jouw pagina’s optimaliseert voor zoekmachines (SEO). Wil je meer weten over hoe je hiermee aan de slag kan? Bekijk dan de handleiding SEO voor beginners eens. Een blog is daarnaast een uitstekende aanvulling op je SEO-strategie. Door up-to-date te blijven met de trends, weet je wat er speelt in jouw markt en waar mensen mogelijk veel op zoeken. Door over deze relevante onderwerpen te schrijven in je blog vergroot je de kans dat mensen bij jou uitkomen wanneer ze op dit onderwerp zoeken. Andere manieren om je naamsbekendheid en online zichtbaarheid te vergroten, is doormiddel van branding op social media. Werk bijvoorbeeld samen met influencers die in contact staan met jouw doelgroep en zorg dat je vertoond wordt in gesponsorde posts van Instagram en Facebook.

Beginnen met dropshipping

Klaar om te beginnen met dropshipping avontuur?

Nu heb je helder stappenplan waarmee je een frisse start kunt maken met jouw webshop. Wil je je nog wat meer inlezen voordat eventueel gaat beginnen met dropshipping, bekijk dan ook eens onze brochure over beginnen met dropshipping.